Δευτέρα , 27 Απριλίου 2015
Κυριότερα
Home » Επίκαιρα » Ρουπελ –Σέρρες
Ρουπελ –Σέρρες
Ρουπελ Σερρες

Ρουπελ –Σέρρες

Το οχυρό Ρουπελ είναι στα βόρεια των Σερρών στην έξοδο για τα Ελληνοβουργαρικα σύνορα Κοίλα- Προμαχώνας .Είναι μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών περιοχών του ορούς Μπιέλες και ανάμεσα από αυτά ρέει  ο Στρυμωνας ποταμόςΛόγω της  στρατηγικής  θέσης κατασκευάστηκε ένα σύστημα οχυρών κατά μήκος  των ελληνοβουργαρικων συνόρων που έφερε το όνομα γραμμή Μεταξά με συνολικά αναπτυγμένα καταφύγια 1849 μ. και μήκος στοών 4251 μ.

Ρουπελ

Ρουπελ τα θρυλικά οχυρα

Ρουπελ τα θρυλικά οχυρα

Ρουπελ η οχύρωση

Η οχύρωση ξεκίνησε την περίοδο 1913-1914. Τα οχυρά που κατασκευάστηκαν από εκείνη την περίοδο και μετά ήταν Ρουπελ ,Φαιά  Πέτρα ,Περιθωρι ,Λισσε ,Τουλουμπορ , Παρέστη ,Παράδεισος ,Δοβα ,Τεπε και τέλος οχυρώθηκε η Καβάλα σαν δεύτερη  περιοχή άμυνας.

Το Ρουπελ  στην αρχή ήταν ένα μετρίου μέγεθος έργο με ελαφρά σκεπάσματα για την φρουρά και την αποθήκευση υλικού είχε περίμετρο 2-3 χιλ. Στο Α’ Παγκόσμιο πόλεμο το Ρουπελ καταλήφθηκε από  Γερμανοβουργαρικες  δυνάμεις. Το ζήτημα της καλλίτερης οχύρωσης τέθηκε σε στερεότερη βάση κατά την δεκαετία του 1939.

Το οχυρό Ρουπελ ήταν ένα σύνολο από  επιφανειακά έργα και υπόγεια κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα που συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές και αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο .Επίσης διέθεταν υπόγεια καταφύγια για την ασφαλή διαβίωση της φρουράς ,διοικητήριο ,σταθμό ασυρμάτου ,μαγειριά ,αποθήκες τροφίμων πυρομαχικών  κ.λ.π.

Ρουπελ ιστορικό ντοκουμεντο

Ρουπελ ιστορικό ντοκουμεντο

Το Ρουπελ σήμερα

Σήμερα το οχυρά του Ρουπελ είναι σε πολύ καλή κατάσταση είναι επισκέψιμα από τους πολίτες και από τα σχολεία και τους μαθητές υπάρχουν η στοά  των οχυρών , ένα μικρό μουσείο ,το περίπτερο ,το παρατηρητήριο και το μνημείο των  Ηρώων και των  πεσόντων.

Ρουπελ - οι Ναζι σε σταση προσοχης

Ρουπελ – οι Ναζι σε σταση προσοχης

Oι Έλληνες στο Ρουπελ ξανάγραψαν Ιστορία

Στις μάχες του Ρουπελ ξαναζωντάνεψαν μνήμες νέες Θερμοπύλες  τα Γερμανικά αεροπλάνα κρύβανε τον ήλο όμως οι Έλληνες πολεμούσαν υπό σκιά.

Ρουπελ  ντοκουμέντο από τις μαχες

Ρουπελ ντοκουμέντο από τις μαχες

Οι γονείς μας οι παππούδες μας οι πρόγονοι μας ξαναέγραψαν Ιστορία με χρυσές σελίδες  στα οχυρά δεν παραδοθήκαν στις  λυσσαλέες επιθέσεις των Γερμανών που είχαν τεράστιες απώλειες . Η  φοβισμένη Ευρώπη που σχεδόν καθόλου δεν αντιστάθηκε στους Γερμανούς πήρε θάρρος από τον αγώνα των Ελλήνων και την αντίσταση που έκανε  μια μικρή Ελλάδα με ψυχή λιονταριού.

Μπορείτε  να δείτε ένα ενδιαφέρον video


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>