Δευτέρα , 27 Απριλίου 2015
Κυριότερα
Home » Επίκαιρα » Σέρρες – ποταμός Στρυμών
Σέρρες  – ποταμός Στρυμών
Ποταμός Στρυμών – Σέρρες

Σέρρες – ποταμός Στρυμών

O ποταμός Στρυμωνας είναι ένας ποταμός της βαλκανικής χερσονήσου έχει συνολικό μήκος 392 χλμ, οπού τα 274 χλμ. βρίσκονται σε Βουλγαρικό έδαφος και τα 118 σε ελληνικό. Μπαίνοντας από τον Προμαχώνα ο ποταμός Στρυμώνας  διασχίζει όλη την πεδιάδα των Σερρών από βορρά προς νότο. Μαζί με τον ποταμό Αγγίτη  που είναι από τους κυριότερους παραποτάμους της λεκάνης της Μακεδονίας χύνονται στο Στρυμονικο κόλπο. Ο Στρυμωνας σε όλη την διαδρομή του μεταφέρει φερτές ύλες που μεταφέρονται και στη λίμνη Κερκίνη και εναποθέτονται στη πεδιάδα των Σερρών που την καθιστούν εύφορη.

Στη Βουλγαρική  ο ποταμός ονομάζεται Στρουμα. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν γνωστός  στην Τουρκική με την ονομασία Καρα Σου [μαύρο νερό] και στην αρχαία ελληνική γλώσσα και την καθαρεύουσα Στρυμων.

Στρυμωνας ποταμός Σέρρες

Στρυμωνας ποταμός Σέρρες

Οι πηγές του ποταμού Στρυμώνα

Οι πηγές του Στρυμωνα ξεκινούν από το ορός Βιτοσα  αυτό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σοφίας  σε υψόμετρο 2.200 μετρ. από εκεί μέσα από τις απότομες πλαγιές και τις χαράδρες κινείται πολύ γρήγορα και στην συνέχεια  σχηματίζει μια πολύ όμορφη κοιλάδα ανάμεσα στα όρη Ρουγιεν και Ριλα η πορεία κατόπιν συνεχίζει να περνά από τα όρη Μαλες και Πιριν και συνεχίζει στα στενά και λίγο πριν από την είσοδο του σε ελληνικό έδαφος δέχεται και τα νερά του σημαντικότερου παραποτάμου του  Στρουμιτσα που πηγάζει από το όρος Πλακοβιτσα  στο νοτιοανατολικό άκρο της πρώην Π.Γ.Δ.Μ..

Στρυμωνας ποταμός  μοναδικός πλούτος και ζωή για τους ανθρωπους

Στρυμωνας ποταμός μοναδικός πλούτος και ζωή για τους ανθρωπους

Η διαδρομή του Στρυμώνα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο ποταμός περνάει από τα στενά της Κούλας και από διπλά από τον Προμαχώνα συνεχίζει από τα στενά του Ρούπελ ανάμεσα από τα βουνά του Μπελλες και τον ποταμό Όρβυλο [Αγγιστρο].  Το μεγάλο ταξίδι του ποταμού συνεχίζει προς την λίμνη Κερκίνη όπου μαζεύονται χιλιάδες κυβικά νερού και μέσα από την διαχείριση των υδάτινων πόρων στη συνέχεια με τα διάφορα τεχνικά έργα και τα κανάλια διοχέτευσης του νερού ποτίζονται όλα τα χωράφια και κάνουν την πεδιάδα των Σερρών εύφορη και ξακουστή. Τα  τεχνικά έργα έγιναν και για να γλυτώσουν τους κατοίκους και  τα χωράφια από τις πλυμμηρες και τις καταστροφές που προκαλούσε ο Στρυμωνας στο πέρασμα του. Ο ποταμός καταλήγει και εκβάλει στο Στρυμωνικο κόλπο αφού περάσει ανάμεσα από τα Όρη Κερδιλια και Παγγαίο και στις εκβολές του σχηματίζει και ένα  πλούσιο για το οικοσύστημα μας δέλτα.

H χλωρίδα και η πανίδα του ποταμού Στρυμώνα

Σε όλη την διαδρομή του στις όχθες του υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε υδρόβια βλάστηση συναντούμε  πολλές λεύκες ,ιτιές ,ακακίες πλατάνια και θάμνους και άλλα δένδρα και μέσα στα νερά βρίσκουμε πολλά είδη ψαριών γουλιανοι, γριβαδια, χέλια πέρκες κ.α. Είναι καθήκον όλων μας  να προστατεύσουμε αυτό το ποτάμι που μόνο καλά μπορεί να δώσει στους ανθρώπους να προσέξουμε την ρύπανση  από τους ασυνείδητους που προσπαθούν  ανεξέλεγκτα να το καταστρέψουν.

 Τελικά τι είναι ο Ποταμός Στρυμώνας

Λατρεύτηκε σαν Θεός από τους Αρχαίους Έλληνες, αγαπήθηκε σαν εραστής από την αρχαία Ελληνική μυθολογία, αποτέλεσε έμπνευση για την γέννηση μύθων και παραμυθιών. Ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα ποιο σημαντικά ποτάμια της χώρας. Είναι η ίδια η ζωή των Σερρών.

Μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από τον ποταμό Στρυμώνα

Στρυμονας κοντά στην Αμφιπολη

Στρυμονας κοντά στην Αμφιπολη

Επίσης, μια εντυπωσιακή άερο – φωτογραφία του ποταμού Στρυμώνα

Αεροφωτογραφια απο το Στρυμωνα

Αεροφωτογραφια απο το Στρυμωνα

Εντυπωσιακό video από τον ποταμό Στρυμώνα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>